Ur Värmlands Folkblad 7 september 2007. Av Björn Stefansson

Fy skäms Lars!
Ladda ner och läs artikeln i .pdf format. Klicka här!




Ur "Ljusnan" 12 oktober 2006. Av Anders Jansson

Tre kulturer i samma bälg

Kära dragspel. Allt är förlåtet. Jag kommer aldrig mer att tänka en ond tanke om dig - aldrig mer se dig som ett gammalt fyrkantigt instrument utan musikalisk själ och möjlighet till annat än zydeco, fransk romantik och svensk dansbane-nostalgi. Faktum är att det musikaliska mötet mellan Lelo Nika, Lars Karlsson och Régis Gizavo till och med skulle få den gamle ärkesnobben Sten Broman att kapitulera inför såväl enradiga durspel som sexradiga dragspels-rolls-roysar.

Efter de senaste dagarnas turer kring nya kulturministern kan man ändå konstatera att den svenska kulturpolitiken fortfarande fungerar. Det finns ett Rikskonserter som ordnar turnéer i samarbete med en landstingsdriven länsmusik - som i sin tur samverkar med lokala arrangörer.
Genom denna modell kan man en vanlig onsdagskväll i till exempel Långheds bygdegård få uppleva ett musikaliskt mästarmöte som spänner över tre nationer; Serbien, Sverige och Madagaskar - och tre dragspelare som alla är på en arton konserter lång turné genom riket som kryssar sig fram mellan allt ifrån arenor till gamla bönehus. Hälsingland och Gästrikland har också begåvats av några stopp för denna sammansatta trio som klämmer fram mer än åtminstone jag någonsin anat fanns i bälgar och bakom knappar.

Dragspel är förstås fortfarande förknippat med gammelvärlden men precis som med alla andra instrument så kommer det säkert få en renässans när statusen höjts genom att stora musiker börjat använda sig av det.
Med den sammansättning som kort och gott lanseras som "Tre dragspelare" har kanske ett litet steg tagit på dragspelets väg till högstatusinstrument igen. Om nu det har något egenvärde.
Framför allt är det egentligen frågan om en mångfacetterad, musikalisk, mångkulturell manifestation. Régis Gizavo från Madagaskar är en av världsmusikens internationella profiler. Hans gungande, rytmiska och harmoniska spelstil får en känna sig som om man befann sig på en rullande våg. I vänsterhanden fingrar har han en basist som trollar med både baktakter och någon egensinnig blandning av soul och calypso. I högerhanden ryms all mjuk harmonik som behövs för att ge stöd och väga upp hans fantastiskt känslofulla sång.
Lelo Nika från Serbien är en slags musikalisk multikonstnär. Skulle man blunda sig genom konserten skulle man utan tvekan kunna tro att det behövdes tre man bara för att åstadkomma det han gör.

Dels handlar det förstås om ren snabbhet, detta dragspelets mer tröttsamma signum, men framför allt i ifråga om olika ljud, klanger och mångstämmighet. Lelo Nika njuter och stojar sig fram. Men i de starkaste styckena är det definitivt mer allvar än lek.
Svensken i mitten, Lars Karlsson, säger efter något av Lelo Nikas och Régis Gizavos mer furiösa gemensamma utbrott att det inte är lätt att sitta där i mitten med sitt lilla durspel. Han är bärare av de svenska traditionerna och det blir trots allt tydligt att vi är att land byggt på konsensus och en viss återhållsamhet. Inte bara i verkligheten utan också i de musikaliska uttrycken. Med detta menar jag inte att Lars Karlsson är blekare på något sätt. Han både briljerar och levererar sin beskärda del av både det hisnande snabba och det gripande djupa.
Att de här instrumenten kunde förflytta en in i en varm, romantisk och filmiskt mättad känsla hade jag ett visst hum om. Men att tonerna kunde bändas, skrika, rasa och kvida på det här sättet visste jag faktiskt inte.
Det är dags att avskaffa dragspelsförbudet i P3 och se till att publiken föryngras.






 

 

 

Lars har under sin karriär
ofta uppmärksammats
och prisats av pressen

Här kommer du att kunna
få en inblick i Lars
Karlssons karriär sett ur
Pressens synvinkel!

Har du frågor är du
välkommen att skriva till
lars.karlsson@karlssons
musik.se

 

   
[huvudmeny]